Филми

Отмъстителката​

Как и защо една обикновена жена от началото на ХХ-ти век, примерна домакиня, любяща съпруга, търсена шивачка-модистка, се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество?

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Балада за Галилей

Клошар или гений, мъдрец или луд – Галилей Симеонов не се интересува от хорските сплетни и определения. 91-годишният професор от Художествената Академия и изящен график е избрал да живее на село, в къщата на дядо си

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Женски светове

Филмът разказва за една от най-видните български феминистки Димитрана Иванова, чието име се е превърнало в нарицателно за упорита и революционно настроена личност. Чрез нейната история се запознаваме с борбите на българските жени да отстоят правата си в доминирания от мъже свят.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Какъв цвят има този свят

Малцина я познават, макар стихосбирката й да е преиздавана у нас и в Съединените щати, а едно нейно стихотворение е изписано на стена в холандския град Лайден, редом с произведенията на други големи световни поети. Данила Стоянова, която ни напусна на 23 години, говори просто и спокойно за живота и смъртта в чудото на своята поезия.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Сага за попилените възможности

Стига сме се вайкали над жалостната си съдба. Век мина от разпарчетосването на България в Ньойи, седемдесет години от договора в Париж. Не е ли време да се взрем в самите нас, да видим къде сбъркахме ние, а не другите?

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Сантиментална история

Историята на една порутен фабрика и един мъж, който се бори срещу забравата. Методи не само съживява паметта за забравеното минало, но и отстоява отчаяни съвременни каузи. Яхнал гордо последното си завоевание – спасения от ръждата и забравата локомотив – Методи продължава по лъснатите релси към поредната битка.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Пътят на буквите

Този филм е своеобразен пътепис във времето и пространството, който започва през IX в. и стига до днешните отражения на делото на Кирил и Методий. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Детска Академия

Едно забавно и ненатрапчиво надничане към вселената на детското творчество в пъстрата атмосфера на Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия. Филмът показва моменти на артистично вдъхновение, себеотдаване, приятелства “до гроб”, мечти и възторг от докосването до голямото изкуство.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Аз съм домашен ученик

Филмът представя по емоционален и човешки начин казуса „домашно обучение“ в полезрението на обществото, като демонстрира един премерено балансиран поглед към неформалното образование и правото да избереш трудния риск да бъдеш различен.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Който тръгнал е сам…

Провокативен филм, който представя екстремен вариант на съпротива срещу баналността на официалния свят чрез внимателно и търпеливо наблюдение на едно контракултурно семейство, избрало бягството от обществото.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Кокиче в блатото

Разказ за съдбата на легендарния български учен д-р Пасков, който с приложението си на блатното кокиче и създаването на лекарството нивалин спасява стотици деца от някога нелечимия детски паралич.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Трима мъже край водата

Трима твърде различни мъже всяка неделя мятат въдиците с надеждата, че поне този път, макар само тук, но пък със сигурност най-после ще хванат Голямата Риба.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

По особено жесток начин

“По особено жесток начин” е филм за преминаването през чистилището на мисълта и сърцето на голямата българска писателка Свобода Бъчварова, за нейната необикновена съдба сред превратностите на 20-ти век, за личната й метаморфоза и  драматичен катарзис.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Кръстопътни времена

50-серийната документална поредица от 10-минутни филми, изпълнителен продуцент/продуцент, копродукция с БНТ г. (36 от епизодите са с подкрепата на ИА“НФЦ“), сценарист Иван Илчев, оператор Пламен Герасимов, режисьор Ралица Димитрова;

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »

Игра на топчета

Да си дете-гений е късмет или проклятие? Филмът разказва паралелните истории на един шестгодишен самоук необикновен художник и на един някогашен математически талант, който едва е завършил гимназия.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ »